Trávení potravy

     Bílkoviny/proteiny/ se tráví především v žaludku a tenkém střevě. Tuky /lipidy/ se u králíků tráví a vstřebávají podobně jako u ostatních zvířat s jednokomorovým žaludkem. V tenkém střevě se rozkládají na glycerol a mastné kyseliny. Sacharidy jednoduché, lehce štěpitelné cukry /fruktöza, sacharóza/ se tráví stejně jako u ostatních zvířat s jednoduchým žaludkem .Při jeho velkém příjmu část škrobů přechází až do zadních oddílů trávicího ústrojí, kde dochází k jeho štěpení a okyselování střevního obsahu. To má za následek narušení přirozeného Ph ve střevě a je příčinou nedostatků ve funkci slepého střeva, které se projeví měkkými výkaly, později průjmem. Častou příčinou průjmu u králíků je nadbytek lehce stravitelných sacharidů ve slepém a tlustém střevě a přemnožení bakterií produkujících enterotoxiny /jedy/. 

     Stravitelnost živin

U sušiny je to asi 60 % bílkovin 65 %, tuků 80 %, pektinů 70 - 80 %, škrobu 90 - 95 %, hemiceluloz 20 %, celulozy 10 %. 

Cékotrofie vychází z procesů oddělování exkrementů. Králíci vylučují dva druhy výkalů - tvrdé a měkké.               Tvrdé výkaly jsou nestrávené zbytky trávení, mají malí obsah živin, vylučují se hlavně přes den. Měkké výkaly jsou produktem trávení ve slepém střevě, jsou bohaté na živiny a králíci je opět požírají. Tyto výkaly se tvoří především v noci. Cekotrofie reguluje obsah síry v těle. Při jejím přerušení se snižuje odolnost a přirozená imunita, zhoršuje se využitelnost živin. Častou příčinou průjmu u králíků je nadbytek lehce stravitelných sacharidů ve slepém a tpustém střevě a přemnožení bakterií produkujících enterotoxiny ( jedy ).