Příprava a kvašení. Rostliny nahrubo nasekáme a dáme do sudu ze tří čtvrtin. Následně zalijeme dešťovou vodou, která by měla dosahovat 10 cm pod okraj. Rostliny musí být zcela ponořené. Sud po dobu kvašení nezakrýváme.                                                                                                                                                                    Kvašení. Po třech dnech směs začne kvasit a k hladině začne vystupovat pěna. Směs několikrát denně promícháme. V závislosti na počasí a teplotě je výtažek po 2-3 týdnech prokvašený a připravený k použití. Poznáme podle toho, že přestsne pěnit a zbarví se tmavě. Případné zbytky rostlin klesnou ke dnu.                       Do 10L dešťové vody přidejte přibližně 1 kg čerstvých rostlin.                                                                                   Ředění. Výtažky bezpodmínečně ředíme, jinak spálí kořeny i listy. U dvoutýdeních dávek, které jsou obvyklé především pro sazenice a jiné mladší rostliny,ředíme v poměru 1:20, u tří až čtyřtýdenních dávek v poměro 1:10. Nejlepší čas pro hnojení je krátce před, během deště nebo po něm. Výtažky nikdy neaplikujeme při prudkém slinci, nýbrž pouze tehdy, když je obloha zatažená.